אלף-בית ספרים סופרים מאיירים עניין                                                                                                                         kkkk
ג'ין ווֶבְּסטֶר
מכס נורדאו
צ'רלס דיקֶנס
אריך קסטנר
רוברט לואיס סטיבנסון
מאיר שלו
דויד גרוסמן
אריך קסטנר
עוזי בן כנען
אברהם שלונסקי
תמי שם טוב
הנס כריסטיאן אַנדֶרסן
שלום עליכם
מוריס סנדק
נחום גוטמן
לואיס סַצֶ'ר
פליקס זאלטן
מארק טוויין
אנתוני בראון
חיה שנהב
גדי טַאוּב
לוסי מוד מונטגומרי
קלייב סטייפלטון לואיס
חנה ליבנה
דבורה עומר
גוטפריד אוגוסט בִּירגֶר
פיליפ פולמן
אוסקר וויילד
יוהַנה סְפּירִי
יהונתן גפן
אדמונדו דה אמיצ'יס
יאנוש קורצ'ק
מייקל מוֹרְפּוּרגוֹ
מרים ילן שטקליס
יעל רוזמן
אנטואן דה סנט אקזיפרי
פֶרֶנץ מולנר
חנה ליבנה
עודד בּוּרְלָא
של סילברסטיין
פרנק בָּאוּם
יוּ לוֹפְטינג
קֶנת גְרַאהַם
לואיס קרול
קרלו קולודי
אנדרֶה מוֹרוּאָה
חיים נחמן בְּיַאליק
נתן אַלְתֶרְמַן
אלוין ברוקס ווייט
פאלק הלפרין
רונית חכם
שמעון צבר
ג'וליה דונלדסון
אדגר רייס בורואוז
אריק נייט
קורניי צ'וקובסקי
לאה גולדברג
מיכאל אֶנְדֶה
אסטריד לינדגרן
ז'ול ורן
סֶלמָה לַגֶרלֶף
ג'ונתן סוויפט
ע. הלל
וילהֶלם בּוּש
פמלה טראוורס
ארנולד לובל
טובֶה יֶנסון
גלילה רון פדר עמית
רנֶה גוסיני
שלומית כהן אסיף
אורי אורלֵב
עמוס עוז
מונרו ליף
רודיארד קיפלינג
שפרה ש.
מיגל דה סרוונטס
אפרים סידון
אלן אלכסנדר מילן
אלינור פורטר
ג'יימְס מֵתיוּ בֶּרי
בוורלי קלירי
קדיה מולודובסקי
רואַלְד דַאל
יאנוש קורצ'ק
מדליין ל'אנג'ל
דניאל דיפו
קריסטינה נֶסְטלינגֶר
נירה הראל
פַּטרישיה מֶקלַכלָן
ויליאם סטייג
 

מטעויות לתגליות


סיפורים אמיתיים שהתחילו באוי לא והסתיימו באוי כן!
כתבה: תמי שם טוב
אייר: מיכאל פאוסט
הוצאת כנרת 2023
65 עמ' מאוירים


באחד הימים הגיע ד'ר פלמינג למעבדה שלו בלונדון וגילה לחרדתו ששכח לסגור את חלון המעבדה, וגם את הצלחות שבהן גידל חיידקים. הוא היה בטוח שהכל אבוד והחל לזרוק את הצלחות. למרבה השמחה משהו באחת הצלחות 'תפס את עינו' וסקרנותו התעוררה.. כך התחיל התהליך לגילוי הפניצילין, זהו סיפור ראשון בספר, המוקדש לתגליות, שהמשותף להן: היה גילוי באמצעות טעות. סיפורים שמתחילים באוי לא! ומסתיימים באוי כן!

איך הצליח הפיזיקאי וילהלם רנטגן לראות את גוף האדם כפי שלא ראו אותו לפניו? מה עורר את סקרנותו של ממציא המיקרוגל, פרסי ספנסר? בסיפורים עליהם ובסיפוריהם של הימאים כריסטופר קולומבוס ואמריגו וספוצ'י בדרך ליבשת אמריקה, בסיפורו של המדען בנדיקטוס, והמצאת הזכוכית הבטוחה, ושל הגננת זופול והמצאת משחק הפליד (הבצק הצבעוני),. בספר מרתק זה ניתן למצוא את התשובות.


'כי מי שרואה בטעות הזדמנות – להתבונן, ללמוד ולחקור – מגלה דברים נפלאים.'


מי מאיתנו אוהב לטעות? מי מאיתנו אוהב שדברים משתבשים? אנשים חוששים לשגות, דואגים שמא יגלו את טעויותיהם, שמא יזהו את חולשותיהם. אך טעויות יכולות לשמש מנוף לפיתוח ולהתפתחות, אם רק נסיר את הפחד והבושה, נתבונן, נשאל שאלות ועוד שאלות, נחקור ונבחן.

'ברגע שהאצבעות שלו נגעו באריזה, הוא הופתע כל כך: החטיף שבכיס נמרח, נמס, הפך לעיסה דביקה, כאילו בישלו אותו בתנור, או הכניסו לאש לוהטת. אבל שום תנור לא היה שם, והאויר במפעל היה קריר. אז איך החטיף נמס? ולמה לא חם בכיס? למה הבד לא נמס?' (המהנדס פרסי ספנסר והמצאת המיקרוגל)

הספר, שכתוב בשפה קולחת ובהירה, מנגיש לקורא הצעיר תגליות פורצות דרך ותופעות ותהליכים פיזיקאליים וכימים מורכבים. הכתיבה העכשווית מותאמת לשפה ולעולם המושגים של הילדים, ומאפשרת להבינם. הסיפורים, מזמנים בחירה, מהתגלית המעניינת ביותר את הקורא, ועד לתגליות נוספות. השיבושים והכישלונות לא גרמו לאישים אלה להפסיק את הניסויים ואת חקר הממצאים. לכן הם מהווים דוגמה לסקרנות, להתמדה ולהבנה שטעויות מתרחשות ואפשר להתפתח בזכותן.

הסופרת תמי שם טוב כתבה בסדרה 'ממציאים ומגלים' ביוגרפיות של דמויות פורצות דרך - מארי קירי ,אלברט איינשטיין, אלכסנדר גרהם בל, זיגמונד פרויד, לואי פסטר. בספר זה התמקדה בנסיבות שהובילו לגילוי או להתפתחות של כל המצאה, מהשלב הראשון ועד לתוצאה הסופית, ופחות בסיפורי חיים.

את הספר, עתיר האיורים הצבעוניים המרשימים, אייר מיכאל פאוסט, צייר, אנימטור ומעצב, שהיה שותף לעיצוב האמנותי של הסרטים: 'ואלס עם בשיר', ו'כנס העתידנים'. סרטו 'אגדת החורבן' זיכה אותו בפרס האקדמיה לקולנוע. האיורים משקפים את רוח התקופה ומעשירים את הכתוב.

ספר המעורר סקרנות, והשראה לגילאי 6-10

יעל פז